Шлях до катарсису через всепрощення

Мій перший пост буде схожим на головну сторінку тоненької брошурки, яку на вулицях роздають навіжені сектанти або підкидують у поштову скриньку активні шукачі щастя. Проте нещодавно на власному досвіді я встигла переконатися, що ніщо не може так сильно вибивати людину з її звичного ритму життя та зони комфорту, як образа. Відчуття того, що тепер потрібно жити інакше і робити певні висновки, породжує найсильнішу емоцію – страх. Цей запалений коктейль суцільного негативу не потрібно випивати одразу ж. Набагато краще буде потроху розбавляти його звичайним людяним прощенням, як колись Булгакову замінювали опіум дистильованою водою.

Пробачте всіх, хто колись вчинив вам зле. Пробачте і відпустіть. І ви відчуєте цю неймовірну легкість на душі, яку поступово починаю відчувати і я.

4 коментарі

Святослав Вишинський
Люди не завжди заслуговують на прощення. Інакше це їх нічому не вчить. Справедливість повинна бути вимоглива — і часом жорстока. Інакше її не буде зовсім.
Ольга Легусова
Ключове слово — «не завжди». Все суб"єктивно. В деяких випадках і жостока помста нічому не навчить)
Святослав Вишинський
Помста вчить не тільки і не стільки того, кого наказують, скільки також усіх інших, потенційно здатних до хибних вчинків. Так само «помста» як покарання має і цінність сама по собі, безвідносно до здатності покараного навчитись на власних помилках: просто тому, що справедливість повинна панувати як принцип. У цьому сенсі справедливість вища за людину і бачить її як засіб, а не як мету.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте